Citronvatten - en riktig hälsoboost på morgonen

En tillbringare med citronvatten omgiven av gula citroner

Citronvatten är en riktig hälsoboost för att starta dagen på bästa sätt. Det är gott, enkelt och påstås ha en rad olika fördelar. Det finns inga direkta vetenskapliga studier kopplade till citronvatten och en förbättrad hälsa, dock har hälsosamma rutiner visat sig vara positiva för både kropp och hjärna.

Starta morgonen genom att pressa en halv citron i ett glas vatten, både kallt och varmt vatten funkar. Du kan med fördel också riva ner lite av citronskalet i ditt glas, då skalet innehåller upp till tio gånger så mycket vitaminer jämfört med citronsaften. Använd dig gärna av ekologiska citroner då citroner tillhör en av de mest besprutade frukterna. Enligt Naturskyddsföreningen innehåller nästan alla oekologiska citrusfrukter (95 procent) rester av bekämpningsmedel. Det mesta hittas i skalet, men även i fruktköttet finns bekämpningsmedel. De danska myndigheterna rekommenderar ekologiska citrusskal till matlagningen – något att åtminstone ha i åtanke!

En hälsosam morgonrutin ger dig en positiv start på dagen, vilket också resulterar i fler medvetna hälsosamma val under dagen. Du väljer en hälsosam frukost och lunch, samt tar cykeln till jobbet istället för bilen. Bara det gör att ett glas citronvatten är väl värt sitt pris, men vad har det för andra positiva effekter? Här listar vi några av dem:

Motverkar uttorkning 

Att dricka vatten är livsviktigt för vår överlevnad och enligt Livsmedelsverket ska vi dricka ungefär 1 liter vatten om dagen, utöver det vi får i oss via maten. Att bara dricka vatten kan kännas tråkigt och smaklöst. Genom att tillsätta citron till vattnet blir det godare att dricka och vi får automatiskt i oss mer vatten.

Citronvatten stärker immunförsvaret

Citroner innehåller C-vitamin och andra viktiga antioxidanter som motverkar förkylning och stärker immunförsvaret. Faktum är att en pressad citron innehåller cirka 21% av en persons dagliga rekommenderade intag (DRI). C-vitamin förbättrar också upptaget av järn i kroppen, vilket spelar en viktig roll för immunförsvaret.

Motverkar sötsug & hjälper till vid viktminskning

Att dricka citron kan motverka sötsug samt hjälpa till vid viktminskning. Saften från en halv citron innehåller endast cirka 6 kalorier vilket gör det till en kalorisnål dryck. Att byta ut sin morgonjuice mot ett glas citronvatten kan göra under. Dessutom brukar sura och beska smakar dämpa sötsuget vilket gör oss mindre benägna att trycka i oss massor av socker.  

En fräschare andedräkt

Undvik en dålig andedräkt genom att dricka ett glas citronvatten det första du gör på morgonen. Citron tros stimulera saliv, som i sin tur motverkar muntorrhet. Muntorrhet kan leda till dålig andedräkt orsakad av bakterier. Saliv innehåller också enzymer som deltar i matsmältningen samt reglerar pH-värdet i munnen.

Förbättrad hy

Att påstå att citronvatten skulle förbättra och ge en renare hud är ingenting som är vetenskapligt bevisat. Dock behöver vår kropp vatten, inklusive huden. Det är minst lika viktigt att återfukta kroppen inifrån som utifrån. Om huden blir uttorkad tappar den sin spänst vilket leder till att rynkor lättare uppstår. C-vitamin som finns i citroner sägs också stimulera hudens egen kollagenproduktion, motverka rynkor samt reducera skador från solljus. 

Recept citronvatten

Att fixa citronvatten på morgonen är så enkelt att det knappt behövs ett recept. Häll upp ett glas kallt vatten eller värm ditt vatten till en lagom temperatur. Pressa i en 1/2 ekologisk citron. Klart!

Recept citronvatten med ingefära

För en extra boost på morgonen kan du även tillsätta ingefära i ditt citronvatten. Enklast är det att förbereda redan dagen innan för att snabbt kunna kickastarta morgonen. Skala och skiva en ekologisk citron samt ingefära. Blanda skivorna tillsammans med 1 liter vatten i en bägare. Låt citronvattnet med ingefära stå i kylskåp över natten. 

En kvinna med ansiktsmask och handduk på huvudet håller i två citroner

Tips på hudvård som innehåller citron/C-vitamin

Du kan med fördel även boosta din hud med hudvård innehållande citron och C-vitamin. Stem Cellular™-serien från Juice Beauty är en riktig storfavorit - en ekologisk innovation som innehåller en blandning av C-vitamin och fruktstamceller, särskilt framtagen för att motverka uppkomsten av rynkor och fina linjer. 

Juice Beauty Stem Cellular™ Anti-Wrinkle Moisturizer är en lyxigt återfuktande ansiktskräm framtagen med hjälp avancerad teknologi för att minska uppkomsten av fina linjer och rynkor. Krämen stramar upp huden och stimulerar cellförnyelse.

Juice Beauty Stem Cellular™ Anti-Wrinkle Eye Treatment är en återfuktande ögonkräm som motverkar fina linjer och mörka ringar. Den patenterade formulan ger ett varaktigt föryngrande resultat.

En grå flaska med ögonkräm

Juice Beauty Stem Cellular™ Anti-Wrinkle Booster Serum är ett ultra-lätt och effektivt serum som minskar fina linjer och rynkor.

Juice Beauty Stem Cellular™ 2-in-1 Cleanser är en mild och vårdande rengöring som avlägsnar smink samtidigt som den återfuktar huden. En dubbelverkande formula som både rengör huden och ger den en fräsch ton.

Kvinna som applicerar rengöring på sin hand från en flaska

Juice Beauty Stem Cellular™ CC Cream är en multiverkande CC (color correcting) kräm som motverkar fina linjer och rynkor. Ansiktskrämen passar alla hudtyper och innehåller även solskydd SPF 30. 

Av Sara Andersson

Läs mer

Tips: så slipper du torr och irriterad hud under vintern

Tips: så slipper du torr och irriterad hud under vintern

Fördelarna med att använda ett ekologiskt serum

Fördelarna med att använda ett ekologiskt serum

Boosta din torra vinterhud och ge huden ny lyster

Boosta din torra vinterhud och ge huden ny lyster

Kommentarer

Bli den första att kommentera
Alla kommentarer hanteras innan de publiceras.