Exfoliering med naturlig och ekologisk hudvård

Exfoliering med naturlig och ekologisk hudvård

Är din hud torr och har tappat all sin lyster? Hjälp huden på traven genom att använda exfolierande hudvårdsprodukter. Hud som inte regelbundet exfolieras kan upplevas som yttorr och mindre spänstig. Med ökad ålder minskar dessutom processen för cellförnyelse och man behöver hjälpa huden lite på traven.

Genom att exfoliera huden avlägsnas döda hudceller från hudens yta, vilket ökar hudens fuktnivåer och näringsämnen i efterföljande produkter absorberas bättre. Huden blir spänstigare och ser fräsch och frisk ut. Dessutom får huden en fin lyster. Att hitta vilken exfoliering som passar just dig kan vara en djungel.

Det finns två olika former av exfoliering. Mekanisk peeling som exfolierar huden med hjälp av korn samt kemisk peeling som exfolierar huden med hjälp av olika syror.

Mekanisk peeling

En mekanisk peeling innehåller korn som skrubbar bort de döda hudcellerna från hudens yta. Kornpeeling både rengör på djupet och mjukar upp huden. Kornen kan till exempel bestå av socker, kärnor från olika frukter eller jojobakorn. Kornen skrubbas i mjuka cirkulära rörelser över huden och sköljs därefter bort med vatten. Peela huden max 1-2 gånger i veckan. Har du en normal, kombinerad eller torr hud fungerar en peeling med korn utmärkt. Du ska inte använda mekanisk peeling om du har rocasea, eksem, akne eller känslig hy.

Marina Miracle Rosehip Peeling Mask är en djuprengörande peeling med vitlera som skonsamt avlägsnar orenheter och smuts. Den innehåller sockerkorn från råsocker som exfolierar huden mekaniskt och avlägsnar döda hudceller.

 

Codex Beauty Bia Exfoliating Wash är en mild ansiktsrengöring med lätt exfoliering som gör huden mjuk och len. Jojoba-korn ger exfoliering utan att irritera huden. 

Kemisk peeling - syrapeeling

En syrapeeling kan användas av de flesta hudtyper. Det gäller att hitta den syra som är anpassad till just din hudtyp. Syror är effektiva när det gäller att exfoliera huden då de avlägsnar döda hudceller som finns i hudens översta lager, vilket i sin tur stimulerar nybildning av hudceller och kollagen. Syrapeeling kan användas både för att reducera fina linjer samt vid bekämpning av akne. Syror kan framställas syntetiskt men i ekologisk och naturlig hudvård används ofta syror från sockerrör, mjölk och frukt.

Syror ska appliceras på torr hud 10 minuter efter rengöring, eftersom våt hud är mer absorberande. Syrapeeling verkar på huden under några minuter, upp till en hel natt beroende på syra och koncentration. När man exfolierar huden med syror kan det sticka och svida i ansiktet och en rodnad kan uppstå vilket är normalt och övergående. I början av en syrabehandling kan man få utbrott av små plitor och andra orenheter. Det hör ihop med hudens utrensningsfas och är övergående. Överdriv inte, 1-2 gånger i veckan är tillräckligt. Om du använder starka syror ofta kan hudbarriären skadas.  

Det är viktigt att återfukta huden efter en exfoliering. Tänk också på att syror gör huden solkänslig och det är viktigt att använda solskydd med minst SPF30 efter exfoliering för att minimera risken för pigmentering och solskador.

Inom hudvård talar man främst om två olika slags syror när det gäller exfoliering, alfa hydroxy acid (AHA) samt beta hydroxy acid (BHA). Det är två syror med olika egenskaper som är effektiva när det kommer till att exfoliera huden.

AHA - för normal, torr och mogen hud samt pigmenteringar

AHA utvinns ur sockret från frukt och grönt, därför kallas de också för fruktsyror. De är milda och ger resultat över tid. AHA exfolierar bort gamla hudceller, snabbar på cellförnyelse, återfuktar samt förbättrar hudens förmåga att bevara fukt vilket gör att fina linjer och rynkor blir mindre framträdande. AHA:s är också effektiva när det gäller att behandla pigmenteringar, solskador, ärr och ojämn hudton. Huden får dessutom en fantastisk lyster.

Juice Beauty's GREEN APPLE® Peel Sensitive är en exfolierande mask för känsligare hud, innehållande AHA som som ger effektiv exfoliering, förnyar huden och motverkar ålderstecken.

BHA - för grovporig, fet och aknebenägen hud

BHA eller salicylsyra är ingen fruktsyra utan utvinns ur vitpilens bark. BHA har rengörande och antiinflammatoriska egenskaper. Till skillnad från AHA som är vattenlösliga är BHA fettlöslig. Det gör att BHA har förmågan att tränga ner i porerna och lösa upp och avlägsna talg, smuts och fett. Den lugnar aktiva blemmor, dämpar rodnad och förhindrar dessutom framtida hudirritation. Den balanserar också blandhy på ett effektivt sätt. 

Juice Beauty BLEMISH CLEARING™ Serum är ett effektivt återfuktande serum som bekämpar akne och tilltäppta porer samt bidra till en jämnare hudton. Innehåller Salicylsyra från pilbarksextrakt som är en effektiv naturlig BHA som hjälper till att exfoliera huden.

Läs mer

Boosta din torra vinterhud och ge huden ny lyster

Boosta din torra vinterhud och ge huden ny lyster

En tillbringare med citronvatten omgiven av gula citroner

Citronvatten - en riktig hälsoboost på morgonen

Fördelarna med att använda ett ekologiskt serum

Fördelarna med att använda ett ekologiskt serum

Kommentarer

Bli den första att kommentera
Alla kommentarer hanteras innan de publiceras.